Szerteágazó feladatok, határidők és felelősségi körök tömkelege

Minden olyan ember hallott már a tűzvédelem területéről, aki vállalkozást működtet, vagy olyan profilú vállalkozásnál dolgozik munkavállalóként, ahol kiemelt fontosságú és nagy felelősséggel bíró terület a tűz- és munkavédelem.

Milyen vállalatok ilyenek? Ahol termelés folyik, ahol tűzveszélyes anyagokkal dolgoznak, ahol nagy raktárakat működtetnek, ahol vegyipari termelés folyik és sorolhatnánk még tovább. A tűzvédelem elsősorban azt jelenti egy vállalat életében, hogy a tűz keletkezését megakadályozó belső szabályozási rendszereket és technológiai megoldásokat alakítanak ki, amelyek megfelelnek annak a követelménynek, hogy minimálisra csökkentik a tűz kialakulásának esélyét, illetve maximálisan biztosítják azt, hogy ha már megtörtént a nem várt esemény és kialakult egy tűz, a lehető leggyorsabban eloltásra kerüljön, és esély sem legyen arra, hogy tovább terjedjen, és emberéletet, vagy nagy anyagi kárt okozzon.

Persze mindezek mellett számos jogszabályi előírásnak, határidőnek és követelménynek kell megfelelni a gyakorlati működés mellett. A tűzmegelőzés, a tűzoltás, illetve az ezekhez kapcsolódó tevékenységek és technológiai megoldások megfelelő szabályrendszerbe kell hogy kerüljenek, azokat meg kell ismertetni valamennyi munkavállalóval, riadó tervet kell készíteni, gyakorlatokat kell végrehajtani, a tűzvédelmi eszközöket folyamatosan felül kell vizsgálni, karban kell tartani, ki kell alakítani a tűzvédelmi osztályokat, hatósági kapcsolattartást kell végezni, egy esetleges ellenőrzés lebonyolítása sem mindig könnyű feladat, nem beszélve arról, hogy amennyiben szükség van rá, működési kézikönyvek készítését, stratégiai módszereket is ki kell dolgozni a működési tevékenységgel kapcsolatban.

A felsorolást látván egyértelmű, hogy a szükséges rossznak vélt tevékenység jóval szerteágazóbb és bonyolultabb feladatokat tartalmaz, mint első gondolatra látszik. Szükség van a szakemberek lelkiismeretes munkájára, jártasságára, jogszabályi ismereteire ahhoz, hogy hátra dőlve élvezhessük a cégvezetés érdembeli részét, alakíthassuk a termelést és foglalkozhassunk az eredményességi mutatók javításával úgy, hogy biztosak vagyunk közben, semmi baj nem történhet, ami akkora problémát okoz, hogy veszélyeztesse bármely munkavállalónk testi épségét, életét, vagy éppen vállalatunk működését. Megéri tehát megkeresni a megfelelő szolgáltatót és szoros együttműködésben, lelkiismeretesen kialakítani a tűz- és munkavédelem szabályrendszerét és feladatait.

Leave a Comment